tirsdag den 28. marts 2017

Forår, når det er bedst

Det har været én af de der rigtige forårsdage, hvor man ligefrem kan lugte foråret (og jeg tænker ikke på gyllelugt...). Jorden dufter, og luften er mættet af forår. Åh, så er det alvor!

Bondemanden fylder år i dag, så vi har fejret ham - dog mest in absentia - for i det her vejr er han i sit S, og så går det over stok og sten i marken! Der blev dog tid til en hurtig kop kaffe og lagkage i drivhuset, og flæskestegen hjalp han da også med at fortære 😃


Jeg har vandet mine nyplantninger - og fandt i den forbindelse ud af, at alle mine vandkander er utætte. Jeg har ikke vand tæt på drivhuset - endnu - så de der vandkander er ret essentielle. Min bedre halvdel mener, han kan tætne dem med silikone, så måske er der håb.


Jeg har luget under hækken i dag, nu mangler den bare en gang gødning. I mit pergolabed blomstrer hyacinterne, og roserne skyder lystigt.


Tulipanerne er rigtig godt på vej i krukkerne, så nu er de flyttet ud af drivhuset.


Arbejdet med pigstenene på den lille terrasse foran drivhuset er sat på pause, men derfor kan der jo godt stå spande med tulipaner i kanten. Når manden er færdig med at køre på traktorerne, skal jeg låne den med frontlæsseren og hente flere natursten.


Aftensolen på vej ned rammer flaget i toppen af flagstangen - det er tid til at tage Dannebrog ned.

søndag den 26. marts 2017

Gavmilde havevenner

Jeg har gået med planen om at plante jordbær mellem mine opstammede bøgetræer ved drivhuset. De skal fungere som bunddække - med mulighed for afkast naturligvis. Jeg slog op på min fb ,om der var nogen i nærheden, som havde jordbærstiklinger til overs. Og søde Vivi  fra Mit grønne univers reagerede prompte!

Nu står der jordbærplanter mellem mine træer!


Jeg havde sagt, jeg havde brug for ca. 25, men gavmilde Vivi havde fundet mange flere! Så der blev også til at jeg kan sætte et par stykker i drivhuset, så vi måske kan få tidlige bær - uhm!
 
 
Hvor er det skønt med gavmilde havevenner! Jeg havde tidligere lovet Vivi nogle planter af kvæden, så dem kunne jeg bytte med - det er da win- win!
 
Da jeg nu var der, fik jeg lige et kig til Vivis have. Som altid spændende. Især hendes nye drivhus virkede som en magnet på mig. Dét er lækkert!
I dagens indlæg hos Vivi kan man læse om Vivis forårsarbejde og hendes flotte vejbod. Jordbær/rabarber marmeladen kan klart anbefales, hvis du kommer forbi!


lørdag den 25. marts 2017

Flyttedag

I dag var turen kommet til alle de mange digitalis i det hvide bed. Jeg er vild med digitalis, men jeg vil gerne bestemme, hvor de skal være. De frøsår sig villigt og kommer op alle vegne, så det med at bestemme ligger på et lille sted! Heldigvis kan de flyttes! Og i dag var store flyttedag.


Det hvide bed før jeg gik i gang.

Der er digitalis i forgrunden af bedet og især inde i de andre stauder.
Mange af planterne blev bare flyttet bagud i bedet, så de kan bidrage med deres skønne blomsterspyd i højden. Andre blev flyttet over til hønseskovbedet, hvor de bliver selskabsplanter for bregner og skvalderkål især.


Her er missionen fuldført - digitalis bagerst i bedet. Bedet har desuden fået en smule topdressing.


De 2 opstammede pile, som står som overstandere i bedet, er blevet klippet. De var ikke pæne længere, så nu fik de en tiltrængt studsning.


De afklippede grene kom i en spand og står nu og pynter ved den lille bænk ved bagdøren.

Sidst på dagen var jeg et smut ude hos Vivi fra Mit grønne univers. Hvad det handler om, kan I læse mere om i morgen, men jeg kan sige så meget som, at det indebar lidt plantebytteri!

fredag den 24. marts 2017

Ah! Fredag!

Huset er helt stille, jeg sidder helt alene her en fredag aften. Bondemanden er i marken, én overnatter hos en kammerat, og én er på lejr med vennerne. Den sidste har en veninde på besøg, men de er cyklet op i 'byen'. Tænk, om morgenen synes pigerne, det er det rene børnemishandling, at de skal cykle i skole, men sådan en fredag aften efter det er blevet mørkt, så er det pludselig det mest naturlige i verden.....

Så her sidder jeg med hvidvin i glasset og glæder mig over en dejlig eftermiddag i haven. I går og i dag er det lykkedes at komme videre i teksten!


I går fik jeg tilsået med græs på stierne omkring drivhuset. Straks virker området etableret!


Så i nærmeste fremtid er der kun én farbar vej til drivhuset - de andre veje er spærret af!

I dag inviterede jeg bondemanden til kaffe i drivhuset - dér var dejligt lunt, og det var dejligt bare at være dér, inden det igen gik løs med arbejdet.


Bagefter fik jeg plantet i bedet rundt om den lille terrasse. Længst væk er det 2 ribsbuske ,og mellem de 2 bøgetræer har jeg plantet blåbær, som er flyttet fra et andet sted i haven. I bunden har jeg plantet prydjordbær.


Foran ribsbuskene nærmest terrassen skal der være et stativ med de latyrus, som står og vokser til i drivhuset.

Jeg fik også begyndt på klargøring af det hvide bed, mere om det i morgen.

tirsdag den 21. marts 2017

Liv i drivhuset

Her til aften blev vi ramt af voldsomt tordenvejr med tilhørende hagl - tilfældigvis var jeg netop ude og køre. Det var der ikke meget sjov ved!

Men i eftermiddags var jeg en tur i drivhuset! Se, det er en helt anden historie!


Jeg fik plantet et par krydderurter - timian og basilikum - sikkert alt for tidligt, men jeg trænger til noget grønt derude. Krydderurterne kom ind i minidrivhuset i drivhuset - et hus i huset. Det har efterhånden fået lidt rigelig patina, men pyt det fungerer fortsat.


Ærteblomsterne stikker næsen opover og er godt i gang. De er alle i den blå skala.

Også kæmpe verbena er godt i gang med at spire - jeg drømmer om de skønne skærmblomster, der svæver over bedene og tilføjer noget let og elegant.


Tulipanerne står og hygger sig under bordet - man kan se, de vokser dag for dag.

De lover foråret for alvor er på vej - det ville være dejligt, selvom det kniber med tiden til havearbejde. Det bliver kun til en time her og en time der. Jeg har fået gødet roserne, 3 bede er rengjorte og har fået topdressing - that's it! Anlægsarbejdet foran drivhuset ligger stille, det er vådt og jeg mangler sten. Det bliver vist et on-going-project i år. Det, der trænger sig på, er naturligvis resten af bedene, men især såning af græs på de nye gange. Det vil jeg gerne snart have gjort! 

fredag den 17. marts 2017

I sne og slud


Vejret har ikke været noget at prale af i eftermiddag, men jeg ved, at denne weekend ikke vil give meget tid til havearbejde, så hvis jeg skulle have lidt jord under neglene, måtte jeg ud i sne og slud!
 

Det var egentlig også ok - det gamle staudebed blev befriet fra vinterdynen, og hullerne fra efterårets rov i bedet blev fyldt op med ny jord. Jeg fik også sået tagetes i drivhuset og klippet hængepilene.


Hønseskovbedet gemmer på mange dejlige lækkerier, blandt andet disse skønne anemoner, som snart springer ud.


Mine juleroser trives også dér, og der kommer stadig nye knopper.

onsdag den 15. marts 2017

Morgentur i haven

Det er lige blevet til en morgentur i haven i solskin. Sådan en morgen er det svært at være negativ. Hele drivhuset dufter af hyacinter, og de første spirer af ærteblomsterne er begyndt at vise sig.

Jeg er ikke så langt med bedene, men et bed er dog blev befriet fra vinterdragten.

Hønseskovbedet her på kanten af haven og skoven har fået luft og lys til de mange spirer, som var i gang under. Der var anemoner i knop og masser af liv.


Juleroserne trives her i bedet.


Når jeg starter i foråret, begynder jeg altid med de bede, jeg kan se fra mit køkkenvindue - så synes jeg, der sker noget! Så næste bed er det gamle staudebed.

Langs det gamle staudebed står der masser af krokus.


Egetræet står lige uden for huset, og her er der også krokus i en skøn farve.

mandag den 13. marts 2017

Begyndelsen på et nyt haveår

Indlægget er sponsoreret.

Foråret er begyndelsen på noget nyt. Det er at starte forfra. Det er ligesom at vågne efter en god nats søvn og være fyldt med energi. Det er gentagelsen af det forunderlige, genkendelsen og miraklet på ny.


Foråret kalder med sarte farver, små æg og løgblomster - og som du kan se længere nede med nyt havetøj!


Endelig fandt jeg de lyslilla hornvioler, jeg har ledt efter. Jeg fandt dem hos min lokale plantepusher Nørup Planteskole. Som altid havde de lige netop det, jeg skulle bruge.


De fine, små forårsbebudere blev hjembragt, og så blev der linet op i drivhuset med potter, lecakugler, jord og søde drømme om forår. Som det ses, er jeg meget glad for zink. Bøtten med låg og lille skovl bruger jeg til at opbevare lecakugler. Den har jeg fundet hos Plantorama.


I en lang mørk zinkbeholder plantede jeg hornvioler, i den ene ende lavede jeg en rede af vissent græs, og så gjaldt det om at pynte med små forårsting.

Mon I kender det med at stå og fedte med jord på hænderne og potterne? Det giver ikke den pæneste finish med spor af jord på siden af beholderen, uanset om den er af zink eller ler. Forsøg med at tørre den halvfugtige jord af potterne med en klud ender som regel ud i, at man tværer jorden ud på potten i stedet for at fjerne den.

Et godt tip er at bruge en blød børste! Med den kan man børste jorden af potterne uden at efterlade udtværede minimudder-spor.


Mit lille forårslandskab blev pyntet med lavgrene fra pæretræet, små æg, stikløg fra salatløg, sten, små spirede perlehyacint løg og en lille smule mos.


Sådan fejres denne forunderlige nye begyndelse på haveåret!

Og så er det jeg kommer til at se ned ad mig selv! Der er ikke meget ny begyndelse over outfittet, skal jeg hilse og sige! Mine gamle skibukser har bestemt set bedre dage, og lynlåsen i jakken har for længst opgivet ævret - jakken bliver kun holdt sammen af et par trykknapper. Det er vist på tide at søge efter nyt havetøj - og dermed opgradere til forår! Egentlig bruger jeg normalt, det jeg har. Som regel et par godt slidte bukser og en sweater, men jeg har lyst til at investere i noget lækkert havetøj - jeg tilbringer trods alt rigtig mange timer derude.

Da jeg kommer ind, kaster jeg mig fluks ud i opgaven og ender på en side med lækkert arbejdstøj, som er lavet til at bevæge sig i. Jeg falder hurtigt for et par cargobukser, hvor der er indvævet elastik i stoffet. Det er da smart.

 
Og så en lækker termojakke til- også med elastik - så kan jeg vist blive standsmæssigt klædt på til en ny sæson i haven. Begge ting findes her, det kommer fra firmaet Engelbert-Strauss, og der er masser af lækkert tøj, som egner sig til havefolket!
 
 
 
 
 
 
Og sådan gik det til, at jeg fik pyntet op med skønne lyslilla hornvioler og bestemte mig for opdatere også på tøjsiden!

lørdag den 11. marts 2017

Anlægsarbejde i solskin

En forrygende dag! Solskin, og for første gang stod begge vinduer + døren åben i drivhuset. Lige foran drivhuset har jeg haft gang i anlægsarbejdet. Jeg har lagt fliser.
Vi havde nogen gamle fliser stående, dog ikke så mange. Så jeg har tegnet og regnet, og jeg nåede frem til en plan. Og planen er i dag blevet gennemført - i al fald når det kommer til fliserne.
Der var fliser nok til kanten og et par stykker i midten. I 'voldgraven' skal der sættes natursten - og jeg nåede også lige at få begyndt på dem.

Jeg håber, det kommer til at fungere - der er lige det meste af puslespillet tilbage, men indtil videre er jeg godt tilfreds med både dagens indsats og resultat.

I går fik jeg leveret én af de gode, store pakker. Faktisk stod den på trappestenen, da vi kom op.

Det er første gang jeg handler hos Plantetorvet, men det bliver vist ikke sidste...
I pakken var der 3 efterårshindbær ' Polka', en rødbladet Parykbusk 'Royal Purple', 4 forskellige dahlia, en efterårslyng 'Beoly Silver', rosengødning og vermiculite. Dejlige ting at hive op af kassen!

Når jeg kigger ind hos Plantetorvet, tjekker jeg altid restlageret ud - der er somme tider rigtig gode tilbud. Det var dér, jeg fandt min nye rødbladede parykbusk til knap 60,-. Du kan besøge deres webshop her.

tirsdag den 7. marts 2017

At holde varmen

Det var ikke svært at holde varmen i haven i dag. Dels var vejret dejligt uden blæst, og dels gravede jeg møg ned i køkkenhaven.
Nu er mit lille køkkenhavebed gravet igennem - måske kan du ane, at det er delt i 3?

Jeg har lavet 2 smalle gangstier i bedet, for fra nu af er det forbudt at træde i jorden. Min jord pakker ganske forfærdeligt, hvis man går i den, og så bliver gulerødderne højst 3 cm lange - og det er der ikke meget sjov ved! Sidst jeg havde køkkenhave, havde jeg rammer omkring bedene, hvilket fungerede perfekt. Jorden var dejlig løs og lækker. Måske skal jeg også have det i denne køkkenhave på sigt, men i år må det blive sådan her.


Også bedet til dahlia fik møg og blev gravet igennem. I takt med at bedene bliver gravet, synes jeg, strukturen med stierne begynder at vise sig.


Inden jeg sluttede dagens havearbejde, var jeg i gang med at regne og måle på den lille terrasse, jeg skal have ved indgangen til drivhuset. Planen er at genbruge nogle fliser, vi har stående, så det skal jo helst gå op. Der er blevet talt fliser, regnet og tegnet - og foreløbig har jeg ikke fundet de vises sten, men mon ikke det kommer? 



lørdag den 4. marts 2017

Endelig færdig!

Ved årets begyndelse - den 1. januar - påbegyndte jeg et projekt, som jeg har arbejdet på on off lige siden. Projektet med at rense jorden omkring drivhuset for senegræs og skvalderkål. Meter for meter har jeg med hænderne gravet mig igennem det hele og pillet rødder op.


I dag blev jeg endelig færdig! Heldigvis var der ikke ret meget at komme efter det sidste stykke, så det gik stærkt - det var bestemt ikke lysten, som drev værket længere.


Jeg har sat af til mit køkkenhavebed, og jeg fik også lige begyndt at grave møg ned. Nu tegner stierne, hvor der skal sås græs, sig også - skønt at det begynder at ligne noget.


Min køkkenhave bliver ikke stor, men det er ok til en begyndelse. Der er mulighed for at udvide, hvis det bliver en succes.


Langs med 2 af siderne på drivhuset fik jeg lagt fliser. Der skal sås græs her, og det er lidt nemmere at slå pænt helt ind til en flisekant, end hvis græsset går helt ind til huset.

På siden ud mod marken skal der sættes dahlia i et bed - jeg har endnu ikke bestemt mig til, om her også skal være en flisekant. Ved gavlen med døren skal der lægger fliser til en lille terrasse.

Der er med en god følelse i maven, jeg holder fyraften efter 6 timer i haven i dag - forår er slet ikke så værst!

fredag den 3. marts 2017

Forårskuller

Ja, det er jo ikke mig. Næ, nej det er bondemanden. Han er fra i dag alvorligt ramt af forårskuller - og som altid påstår han, at foråret er kommet som en tyv om natten. Forår i den forstand at det er marts, tørt og over 5 graders varme - så kan der nemlig køres i marken!


Et arkivbillede fra et andet dejligt forår med kuller 
Jeg både elsker og hader det! Jeg elsker det, fordi han er så engageret, optaget og dedikeret - og jeg hader det af de samme grunde! For lige pludselig er han en smule febrilsk, på mærkerne og man er ude af stand til at nå ham med beskeder om helt dagligdags ting som hentning af børn, aftaler og spisetidspunkter - faktisk om alt andet end forårsarbejde i marken.
Han bliver lidt distræt, i dag tog han en termoflaske kaffe med i traktoren - men skrueproppen ligger på køkkenbordet endnu, så han har kun sat den medfølgende kop over åbningen! Traktoren er sikkert fyldt med kaffe...

Heldigvis er jeg ikke selv så hårdt ramt....
Jeg har kun været i Plantorama og Bilkas haveafdeling i dag. Hjemme er der i løbet af dagen bare afleveret én haverelateret pakke, og kun én enkelt ligger klar til afhentning.


Pakken, som er leveret i dag, kommer fra Ikea. Den indeholder noget rigtig smart, synes jeg. Det var faktisk én på Facebook, som fortalte om det.
 
 
Jeg har købt 5 skobakker!
Bakkerne passer præcist til mit bord i drivhuset og skal bruges som vandingsbakker til de priklede frølinger, som det snart skal vrimle med i huset. Når potterne står i dem, kan de nemt undervandes. Skobakkerne koster 19,- og kan findes her(og jeg er ikke sponsoreret af Ikea, desværre;-)).
 
 
Faktisk var jeg i Plantorama og Bilka for at købe hornvioler i sarte lyslilla farver, men jeg fandt ingen. Til gengæld fandt jeg de 2 ribsbuske, som skal plantes i det nye område ved drivhuset. De er ikke helt så kønne som hornvioler, men jeg glæder mig allerede til rysteribs! 
 
Forårskuller? Nej da!