fredag den 22. juli 2016

Travle dage


Sommeren er her, og dermed er det blevet høsttid. Det betyder travlhed her på gården. I første omgang i køkkenet, når mejetærskeren kører på højtryk, og høstfolket skal fodres af med saft, kaffe, kage og mad. Når mejetærskeren er færdig her, står den så på det store knoklearbejde med halmen. Vi skal have en del små baller ind på vort forholdsvis lavloftede halmloft, og det betyder at hele familien skal i sving + det løse, vi kan tiltrække! Det er beskidt, tungt og varmt arbejde, og det er i dag!

Jeg har ikke været i haven de seneste dage, dels pga. travlhed og dels pga. varme - jeg er ikke så vild med bagende sol. Men her mens morgenens kølighed stadig gjorde sig gældende, har jeg været ude og svinge hakken. I det fleste bede er jordens overflade tør igen, så jeg tænkte, at hakkejernet måtte overtage lugningen i denne omgang, for de lover tørt de næste dage. Normalt håndluger jeg, men flere steder trængte jorden lige til at blive løsnet, for der var en tendens til levermos. Og det er hurtigt gjort. På en time har jeg været bedene igennem - i de fleste af dem er der ikke ret meget bar jord, så det går stærkt. Jeg har ikke været i alle hjørner og kroge, men sådan en hurtig tur rundt pynter også.

I det gamle staudebed blomstrer dagliljerne - selvom jeg ikke er vild med gul/orange, så er de nu alligevel fine! Faktisk går jeg og overvejer at lave mig et flammebed efter at have set Vivis fine et af slagsen - skønt med inspiration, som kan flytte én!
 
Hvis der er nogen af jer, som kunne tænke sig den orange daglilje og kommer til blogtræf hos Vivi i august, så kan jeg sagtens tage et stykke med - jeg skal alligevel have den delt, og der er så rigeligt af den! I siger bare til.

10 kommentarer:

 1. Ja de orange dagliljer har jeg også i rigelige mængder, men fine er de.
  Jeg mindes min barndom, når jeg læser om det knokkelarbejde, I skal igennem i dag.
  Så tænker jeg altid på sangen Nu er det længe siden http://www.poha.dk/MarthaSigv/-%20Danske%20Sange.htm - jeg kendte den ikke, før jeg var med til at starte Samsø Efterskole op, den er smuk og rørende, men arbejdet er lige hårdt. Sender jer mange tanker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal love dig for, at moder her forbliver hverken hvid eller bleg :-) Jeg har aldrig helt forstået det - jeg bliver højrød i bæret og sveden tapdrypper - bondekoner er vist ikke, hvad de har været!
   Det med højtidsdugen, respekten for avlen og en tanke til skaberen derimod er genkendelig og meget nærværende for os, og det er altid med en vis ærefrygt, der bliver startet - og når det hele er overstået, fylder taknemmeligheden over, at ingen er kommet nævneværdigt galt af sted og selvfølgelig, at høsten er i godt i hus.

   Slet
 2. Man har et standpunkt til man tager et andet - så måske er det tid for dig til at tage et nyt farvetema op. Jeg har været gennem den manøvre for nylig ( 2 år siden) og lavet mig et pink/rødlilla bed efter i 10 år at have fokuseret kun på blålilla-gul-hvid i mine bede - og så er der jo mange nye planter at sætte på ønskelisten.
  Lyserød har dog stadig ikke nogen plads i min have - sådan er vi jo heldigvis så forskellige - mine veninder tager gerne imod mine lyserøde planter og jeg får deres gule og orange.
  Dagliljer i orange og gul er dejlige her i højsommeren.
  Sommerhilsener fra Berit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg må nok i gang med det! Lyserød kunne man tidligere heller ikke finde hos mig, men den er jeg kommet over!

   Slet
 3. Kære Frede Pøj pøj med høsten, håber at I klarer det trods det varme vejr. Et flammebedet ville da se vidunderligt ud, det er en skøn daglilje, så du har da noget at starte op på. Jeg har næsten alle farver her i haven dog opdelt. Jeg har dog været i en have for nylig hvor der var alle farver alle vegne. Skønt men mangfoldighed. Knus Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. I mit gamle staudebed er farverne fuldstændig blandede, så lige nu står dagliljen sammen med lyserøde astilber, staudeærteblomster og gule fredløs. Sådan var det i svigermors tid, og jeg har bestemt, at sådan skal det bed være. Der er nogen, som formår at skabe de mest fantastiske scenarier med blandede farver - det gør jeg desværre ikke.

   Slet
 4. Prøver om jeg kan sende lidt energi til dig. Husker jo så tydeligt da vi boede i Pårup og skulle have hø og halm op på loftet til æslerne. Føj der var varmt der oppe men også en dejlig følelse bagefter når vintermaden var på plads. Jeg er jo helt sikkert ikke til de her temperaturer men landmændene er sikkert glade, så de kan få høstet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for god energi fra dig! Lige nu har vi en ufrivillig pause pga. en byge - vi håber at kunne genoptage senere på dagen.

   Slet
 5. Rigtig god høst:-) Her bragte det også minder frem:-) er selv opvokset på en lille gård-uha den hede og kløe på hele kroppen når man stod på halmloftet-uanset hvor lidt jeg brød mig om det, er det et gennemgribende godt minde af sommer, og som maden dog smagte godt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre, at noget så træls kan skabe gode minder! Men jeg ved det jo godt, fællesskabet, tilfredsheden og glæden når det er godt i hus og bare det at have udrettet noget helt konkret, som betyder noget, sammen med andre. I dag er det dagen derpå - kroppen er mørbanket, men det er vel heller ikke så sært, når man tænker på, at jeg flyttede mellem 10 og 15 ton i går med hænderne? Vi blev næsten færdige - sidste læs blev knap fyldt pga. regn. Nåh ja, det med maden, den skulle jeg jo ind og lave efter sidste læs.....

   Slet