søndag den 14. august 2016

Hybenvin

For første gang vil jeg i år prøve at lave hybenvin! Jeg faldt fuldstændig for denne gudedrik hos et vennepar i forsommeren, og nu vil jeg selv prøve at være brygmester.

Det er en meget enkel - men en temmelig lang proces at lave hybenvin. Man må væbne sig med tålmodighed, før man når til en smagsprøve - men al godt kommer jo til den, som venter!

Først skulle der plukkes hyben, dem har vi langs vejen, så det var hurtigt gjort. Dernæst skulle blomst og evt. stilk nippes af - jeg skulle bruge 1 1/2 liter hyben. Portionen her skulle give ca. 5 liter vin.
Man skal bruge en 5 liters dunk - det kunne jeg ikke finde, så jeg bruger 2 mindre dunke i stedet. Hyben puttes i dunkene.


3 liter vand bringes i kog med 1 1/2 kg sukker. Sukkerblandingen afkøles og hældes over mine hyben i dunkene
De 3 næste uger skal dunkene stå uden låg. De skal rystes én gang dagligt. Dernæst sættes låget på, og så skal de stå i 9 måneder (gerne længere). Ind imellem lukkes luft ud fra gæringen. Så kan vinen sies og hældes på flasker, den skal derefter stå en uges tid for at bundfælde - SÅ kan man endelig smage! Og hvis min vin smager ligeså godt som vore venners, så er den værd at vente på!

10 kommentarer:

  1. Det lyder spændende og ganske enkel. Håber vi hører mere om din vin om nogle måneder.

    SvarSlet
  2. Oh ve oh skræk! Min veninde, som introducerede hybenvinen for mig, og som følger med her på bloggen, har lige skrevet til mig, at vinen er bedst efter 3 år!! Tålmodighed er i sandhed en dyd!

    SvarSlet
  3. Ja der skal da noget tålmodighed til, 3 år er længe at vente, vi må håbe, den bliver god.

    SvarSlet
  4. Hej Frede.Spændende med den hybensaft.........men her holder jeg mig til at lave saft af alle mine blå druer.
    Godaften Knus Jette

    SvarSlet
  5. Hybenvin det har jeg aldrig hørt om, men det lyder spændende. Held og lykke med processen, håber din vin bliver rigtig god om 3 år. Uha, uha der er laaaang ventetid ;-)

    SvarSlet
  6. Hej Frede.
    Der er nu gået et års tid, og jeg har lige sat samme opskrift igang. Har du nogle erfaringer? blev det godt eller er der nogle gode tips at lære af?

    SvarSlet
    Svar
    1. Som jeg har skrevet i min kommentar her ovenover, skrev min veninde til mig, at vinen blev bedst efter at have stået i 3 år! Så min står fortsat - og kommer til at stå 2 år endnu, så jeg har desværre ingen erfaringer. Men det har virkelig udviklet sig til et langtidsprojekt :-)

      Slet
  7. Jeg har brygget en del år og det er rigtigt, at den smager bedst efter 3 år. e må da også være gået nu. Har du smagt?

    SvarSlet
  8. Hej Frede mine gamle morforældre flyttede fra Nordfyn ind til Dalum,de havde egentlig aldrig drukket vin. Men de havde altid været glade for frugter og høsten af det. Nu havde de have ,men ikke med al den frugt de var vant til. Men bag deres have lå et vildnis af en gammel grusgrav der var tilvokset med hyben. Så det satte noget i gang hos de to gamle. De tog til materialisten på Dalumvej.der blev indkøbt helt nyt grej. for nu havde de fundet ud af at få en hobby sammen. De var godt oppe i årene havde ikke bil. så alt det sukker der skulle bruges blev slæbt hjem med bus. Balloner dunke med mere. De havde en god kælder til hobbyen og tålmodighed besad de også begge to. Så blev der ordnet hyben i stor stil. hvilket de to gamle virkelig nød. De lavede den skønneste rav farvede hyben vin ,så smuk i glasset. den smagte himmelsk og endnu bedre var ,den kunne også jage sygdom fra døren. Så var der hoste eller en forkølelse på vej, så lige sådan et glas hybenvin, så var det klaret. Deres vin hang på glasset som en likør. De opbevarede deres vinflasker i et gammel karlekammerskab , en dag hørte de nogle underlige lyde.der var der nogle af flaskerne der sprang deres propper. Så der fik de travlt. Deter noget jeg altid vil huske,deres iver over at have den hobby sammen. De skønne hyben i grusgraven der lå lige bag deres have. De måtte ikke gå til spilde. Det gav de to gamle så meget livsglæde . Det var mit bidrag om mine gamle morforældre der drev et lille stats husmandssted på Gl. Hedevej 17 i Uggerslev i over 40 år.

    SvarSlet
  9. Var den ikke blevet meget tør? Jeg havde nok stoppet den meget før. Smagen er i højsæde for mig og ikke alkoholprocenten

    SvarSlet