søndag den 22. oktober 2017

Klippe eller ikke klippe


 
Dette indlæg skal handle om at klippe eller ikke klippe. Altså stauder forstås - og tidspunktet for at klippe dem ned - skal det gøres i efteråret eller foråret? Jeg vil gerne med det samme understrege, at jeg ikke vil gøre mig klog på, hvad der er bedst eller mest rigtigt, men blot beskrive, hvorfor jeg klipper mine stauder ned i efteråret.I mange år lod jeg mine stauder stå i efteråret og klippede først i foråret. Det havde sine fordele:
 • tiden i efteråret kunne bruges til at udføre nye ideer i haven og anlægge nye bede
 
 • når sneen faldt, var staudebedet smukt at skue med de mange kalotter af sne, som lå som bølger hen over bedet
 
 • i hårde vintre kunne planteresterne beskytte stauderne og de nye skudFor 2 år siden klippede jeg for første gang mine stauder ned i efteråret. Tanken var at lette arbejdet i foråret, hvor jeg havde nok at se til med datterens konfirmation. I løbet af arbejdet og sæsonen opdagede jeg mange fordele, som for mig klart opvejede sne mm., og jeg bestemte mig for, at fra nu af ville jeg altid klippe mine stauder ned i efteråret. De fordele, jeg lægger vægt på, kommer her:

 • det er nemt at huske, hvilke stauder, der står hvor, og hvor meget de fylder. Derfor er det oplagt at reducere, dele og flytte rundt, mens jeg har overblikket
 
 • gennem vinteren (som jo mestendels er grøn og måske våd) nyder jeg at kigge ud på min 'rene' og pæne have. Det giver mig en god følelse af at være både færdig og klar

 • mange stauder er bare nemmere at klippe ned, når de er sprøde  grønne end når de er slatne og brune - f.eks. iris

 • sne er også pænt i en nedklippet have. Jeg lader mine sankthansurt stå, så kan vi nyde sneen på dem

 • det er så nemt i foråret! Jeg luger, fjerner blade og giver bedene en gang jordforbedring - that's it!

 • jeg undgår at træde i spæde løgvækster og spirende stauder - det er jeg nemlig slem til

 • jeg har ikke oplevet, at stauderne har manglet beskyttelse - ingen er gået til eller blevet skadet - men igen, vinteren har været mild

Sidste år nåede jeg ikke at klippe stauderne i efteråret, fordi vi byggede drivhus, men jeg begyndte tidligt, faktisk mens det stadig var vinter - det fungerede super.


I år klipper jeg igen mine stauder ned her i efteråret, for jeg skal nemlig have konfirmation igen til foråret ;-) Til gengæld når jeg nok ikke mine 'anlægsplaner', men det må så vente til senere.


 
 I går blev jeg færdig med det hvide bed, det gamle staudebed og hønseskovbedet, så nu har jeg været i alle staudebede. Der er stadig nok at tage fat på - det næste bliver skærehaven og køkkenhaven.
 


8 kommentarer:

 1. Det lyder helt fint, jeg klipper også nogle af mine stauder ned i efteråret, det er rart, når det er gjort. De plejer at overleve det. Du har mange gode grunde til at klippe ned, kan jeg høre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis kan man jo gøre, som man synes - men jeg er fan af at klippe i efteråret, hvis ellers man har mulighed og nogenlunde tørvejr til det! Jeg synes, det er en kæmpe fordel til foråret!

   Slet
 2. Kan helt godt forstå din argumentation for klipning på begge årstider. Jeg er nok også mest tilbøjelig til at gøre det i efteråret, så er det lettere at luge når foråret banker på.
  Hilsen Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så meget nemmere til foråret - jeg stornød at der var tid til en masse andet sidst det lykkedes for mig.

   Slet
 3. Hej Frede, super indlæg. Jeg har nemlig i år bestemt mig for at klippe mine stauder ned her i efteråret. Både for at være mere på kant med det hele når vi når foråret, men også for at kunne luge godt i bund nu og give noget jordforbedring.
  Så det var lige et indlæg jeg kunne bruge til noget.
  Masser af efterårshilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt, du kan bruge det! Jeg er i al fald fan af at klippe nu!

   Slet
 4. Du taler godt for din sag, og jeg er fristet til at gøre det samme. Uvist er det dog i skrivende stund om jeg når det...

  SvarSlet
  Svar
  1. :-) Det med at nå det, det er det store spørgsmål - også for mig! Det vil sige, jeg er igennem de fleste stauder, men jeg mangler at få styr på meget endnu.

   Slet