Søde drivhusdrømme

Søde drivhusdrømme bliver virkelighed 

 
I mange år har jeg drømt om et drivhus. Et glashus både til hygge og dyrkning placeret i et frodigt miljø af blomster og spiselige planter. Så stor var jublen, da jeg i august 2016 fik et gavekort til et drivhus foræret af min søde bondemand og børn, da jeg fyldte 50.
 
 
Den korte version af vores erfaringer med at bygge et Halls Universal drivhus finder du nederst på siden!
 
 
Placeringen
Gennem årene har jeg haft mange placeringer af et evt. drivhus i tankerne, men da drivhus-drømmene endelig blev en reel mulighed, var jeg slet ikke i tvivl om placeringen. I udkanten af haven ud mod åbne marker og en smule i skjul fra det meste af haven. Det blev netop her, fordi her er det sted i haven, hvor der er mest morgensol og aftensol. Der er også masser af sol resten af dagen. Desuden er der læ fra nord, vest og øst - og det har vi kunnet mærke allerede, mens vi har bygget - her er næsten altid lunt og læ.
 
Der var lige et lille men! For stedet var ikke ryddet og klar. Der var en forgroet hæk og en stor el.
Her til højre for den røde ahorn ses den forgroede hæk


Området set inde fra haven - midt i billedet begynder den forgroede hæk
 
Så en søndag i august gik vi ret spontant i gang med at rydde området - vi var nødt til at få det gjort, inden der skulle sås i marken rundt om

Vi havde gang i de store maskiner og der var rigeligt med rødder og grene

Her er stykket ryddet - i ret grove træk

De næste uger arbejdede jeg ofte dernede med at rydde rødder væk

I oktober blev hækken flyttet ud, så hele stykket bliver en del af haven. Her er der etableret planteskolebed.
 
Valg af drivhus
Jeg har brugt rigtig mange timer på at kigge på drivhuse. Vurderet for og imod det ene og det andet. Egentlig ville jeg gerne have et charmerende, hjemmebygget drivhus af gamle vinduer og døre, men det blev vi ret hurtigt enige om, at vi ikke magtede. Så jeg skulle finde et præfabrikeret. Jeg ville gerne have det stort, sort og med høj sidehøjde. Æstetikken er vigtig for mig, og sort er bare pænt i haven. Samtidig har vi ikke de store økonomiske midler.
Lidt af en udfordring. Jeg forhørte mig flere steder om holdbarhed og favoritter - og det blev et kompromis. Det endte med et knap så stort på 9,9 m2, til gengæld er det sort - og det er jeg rigtig glad for. Vi valgte den prisbillige model Halls Universal - og det har ikke skortet på advarsler.....men her vandt økonomien.
Mit mål er at skabe et superlækkert drivhus i skønne omgivelser, hvor hyggen og dyrkningen skal gå hånd i hånd - uden det behøver at koste en bondegård!
 
Sokkel
Vi bestilte vort drivhus en torsdag i uge 41, og tirsdag formiddag i uge 42 holdt lastbilen i gården. Leveringen bestod af 3 dele, og chaufføren fik det hele sat af inde i garagen. Super service og hurtig levering. Så kunne vi komme i gang. Vi havde hørt meget om uduelige byggeanvisninger, så jeg havde forberedt mig grundigt ved at nærlæse byggevejledningen, samt studeret div. videoer på youtube og Julianas hjemmeside, inden vi gik i gang. Den tid var givet godt ud - og der er rigtig god hjælp at hente - det kan virkelig anbefales! 
Soklen blev nemt samlet, der blev taget mål og gravet og ikke mindst punktstøbt efter alle kunstens regler. Soklen var på plads efter mindre end 2 timer.
Bondemanden i sving med at blande beton

Der graves ud til sokkel

Vaterpasset blev brugt flittigt
 
Soklen er klar
Samling af drivhuset
Så begyndte selve samlearbejdet af drivhuset - først siderne og gavlene - det gik nemt og smertefrit. Byggevejledningen fungerede fint, man skal læse den grundigt og følge den til punkt og prikke - så lykkes det uden de store problemer. Et par gange havde jeg vendt noget forkert, men det kunne nemt rettes. Vi har læst om dårlige skruer, og vi oplevede da også at enkelte sprang, men ikke i stor stil. Alle dele var i pakken, alt passede sammen, og vi skulle ikke korrigere med hverken huller eller ekstra skruer. Så alt i alt var det en god oplevelse at samle profilerne til drivhuset - stik imod den forventning vi har fået, ud fra de erfaringer vi har læst om.
Godt på vej

Vi valgte at samle drivhuset på soklen

Pludselig var der et nyt element i haven - det tegner godt!

Det begynder at ligne et drivhus
 
Nu er der dør og stivere i siden og taget, og jeg har gravet ud, så vi kan lave bund - start november. Døren virker som det svage punkt - den er vi nødt til at forbedre på en eller anden måde. Bondemanden er gået i tænkeboks!
Gulv
Der er mange overvejelser at gøre sig, når det kommer til gulvet i drivhuset. Skal der være bede, fliser, tegl eller noget helt andet. Jeg har valgt, at der skal være fliser i hele drivhuset. Jeg vil gerne dyrke i beholdere, og så skal huset også bruges til ophold, og jeg synes, et helt gulv er hyggeligst. Desuden giver det mulighed for at flytte rundt på tingene.

Så er vi ved at lægge sand ud, det skal komprimeres og til det blev der fremstillet en brolæggerjomfru af de forhåndenværende materialer. Jomfruen virker efter hensigten, men hun er lidt tung at danse med!


I bunden kommer herregårdssten, som vi havde i forvejen. De stammer fra en terrasse, som jeg engang anlagde, og som siden er fjernet. Nu kommer de til ære og værdighed igen - og det passer mit genbrugshjerte godt.

Første weekend i november - i rigtigt efterårsvejr med regn - bliver de første rækker af sten lagt. Det går nemt og smidigt derudaf.
 Første halvdel af november bød på både frost og sne

Ind imellem sne og frost var der også dage med tøvejr, så vi kunne arbejde videre med belægningen. Den 11. november blev den sidste sten lagt på plads - og jeg var godt tilfreds med looket!

 Drivhuset står smukt bagest i haven - her i modlys en morgen i november

Vinduerne
Her mødte vi i den grad udfordring!
Da gummipakningen skulle have stuetemperatur, stod vi inde i køkkenet en lørdag aften. Det blev en lang lørdag aften med kun det første vindue. Det var svært, og vi lavede fejl. Og midt i det hele kom jeg til at træde i noget af glasset, så hjørnerne gik i stykker. Til sidst efter 2,5 time stod vi med noget, der lignede et vindue, og så smed vi os i sofaen! Dagen efter gik vi med bævende hjerter ned og satte vinduet i drivhuset, og heldigvis passede det perfekt! Jublen ville ingen ende tage! Tilbage til køkkenet og samle det andet vindue - det tog 20 min, så havde drivhuset 2 vinduer! For filan da!

Glasset
Det var efterhånden blevet sidste halvdel af november, og vejret var efterhånden en udfordring. Faktisk var jeg begyndt at tvivle på, at vi ville få glas i huset i år, fordi det var hundekoldt og blæsende. Men dagen efter en lille storm var der pludselig stille og mildt, og jeg havde tidligt fri, så gik vi i gang.
På forhånd var jeg lidt nervøs for det med glasset, om det ville gå i stykker, om det var til at håndtere og om det i det hele taget passede. Og så viste det sig, at det faktisk var det nemmeste af det hele! Det gik tju hej vilde dyr, i løbet af et par timer var glasset på plads i taget.

Næste dag var vejret lige så fint, og så gjorde vi det simpelthen færdigt! Godt nok var det mørkt, før det sidste glas var på plads, men vi kom i mål  22. november kl. 17. Endelig blev drømmen virkelighed!
Næste morgen lå det der stadig, så det var ikke kun en drøm!

 Nu i morgendis

Lørdag den 26. november blev huset indrettet - og samme aften blev der holdt indvielse for en lille udvalgt flok: de glade givere: mand og børn! Der blev skålet i  gløgg og varm cacao og årets første æbleskiver gled ned.


 


 
Det hus vil helt sikkert give os mange gode timer!

Den korte version af vores erfaringer med at bygge et Halls Universal drivhus:

Byggevejledning:
det kræver grundig forberedelse,
se videoerne og læs og forstå undervejs.
Genialt, at alt er mærket med nummer - 
både de enkelte kasser og hvert eneste profil -
og de numre bruges i vejledningen. 
Vi lavede fejl undervejs, men det var nemt rettet.
Det eneste vi havde rigtig problemer med,
var de oplukkelige vinduer, det tog tid, men det lykkedes!
 
Materialemangler:
der manglede stort set ikke noget!
Alle profiler, alle glas og de fleste dimser var inkluderet.
 I småtingsafdelingen savnede vi nogen få skruer og 5 glasclips.
 
Materialernes stand:
 alt var pænt, ingen ridser, 
huller de rigtige steder,
ét glas havde en lille revne.
 
Værktøj:
en topnøgle er uundværlig!
Derudover brugte vi skruetrækker og en skarp kniv.
 
Tid:
 mindst 40 timer (2 personer tilsammen) inklusiv gulvlægning.
 Det var mere, end vi havde regnet med.
 

 
 
 
 
Sommeren 2017 - knap et gammelt


4 kommentarer:

  1. En lang proces men I kom godt igennem det. Mon ikke nogen kan få glæde af at læse jeres erfaring om drivhusbyggeri, det tror jeg bestemt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Og som min bondemand siger: en veldokumenteret proces! Jeg håber, der er nogen, som kan få glæde af erfaringen - jeg har i al fald selv slugt slige erfaringer undervejs i forløbet.

      Slet
  2. Tak for beskrivelsen. Mit er magen til, og ligger i carporten og venter. Mht til soklen, Er den forankret i beton? Og brugte i en form for silicone til vinduerne? Vil helt sikkert vende tilbage hertil mange gange, når jeg går i gang...forhåbentlig i påsken. 😄 Tak. Mvh Lene

    SvarSlet
    Svar
    1. Glæd dig! Selvom jeg har haft mit drivhus ganske kort, så er jeg allerede så glad for det. Dejligt du kan bruge beskrivelsen. Vi har punktstøbt soklen 6 steder, og vi har ikke lagt glassene i silikone, undtagen glassene i døren - de sidder fast i silikone.

      Slet