torsdag den 3. august 2017

At smede mens jernet er varmt

Indlægget her handler en del om bondemanden, lidt om mit nuværende projekt i haven og slutter med en anbefaling.

Det gælder om at gribe mulighederne, når de opstår - det gælder i livet, i haven og så sandelig også i landbruget. Markplanen hos os er lagt, så når vinterbyggen er høstet, skal der sås raps - og det skal nås før anden del af høsten går i gang med raps, vårbyg og hvede. Min bondemand har arbejdet på marken imellem regnbygerne, når det var tørt nok, så markerne har ligget klar nogen dage. Gødet og pløjet. Og så har vi ventet på tørvejr. Tjekket vejrudsigter og tolket skyer. Men udsigterne har været temmelig nedslående.


I aftes lige før aftensmaden efter en hel dag med tørvejr, sol og blæst - og dagen før med kun enkelte byger - blev han enig med sig selv om, at nu var nu! Så han gik i gang vel vidende, at det ville blive sent, før han var færdig. Han kom i mål i nat få timer, før regnvejret begyndte igen.

Hvilken fryd at komme ud i silende regnvejr her til morgen og se markerne nysået rundt om haven - så er vi så langt! Så pyt med at det ser ud til heldagsregn i dag. 

Marken ligger rundt om haven, og lige på den anden side af hækken arbejder jeg på et lille projekt udløst af købet af 2 roser hos JAS i mandags. Egentlig er det et projekt, som er en del af et større, som jeg har i støbeskeen, og som kommer til at strække sig over det næste år måske. Samtidig er det fuldførelsen af et tidligere projekt med at skabe et langt kig i haven.


Vi befinder os i hjørnet i haven ved den røde ahorn. Her er der blevet målt op og sat af.


Og her er arbejdet med at grave græsset af begyndt. Jeg ta'r lidt ad gangen, for det er ikke det sjoveste arbejde. Den tange af græs, som har fået lov at bestå, er begyndelsen til en ny sti, som er en del af det nye projekt. Det er på hver side af stien, at de 2 nye roser skal stå.


Samtidig bliver mit lange kig langs hækken forstærket.


I kanten af den lange sti skal der også plantes Skt.Hansurt, så det bliver et gennemgående element i alle bedene langs kigget.

På sigt er det meningen, at bedet skal fyldes med forskellige buske, stauder og et enkelt træ. I dette efterår vil der bliver flyttet nogle buske mm, og så tror jeg, jeg vil så noget grøngødning, så jorden bliver dækket, indtil jeg er klar til næste fase.

Og så til anbefalingen! Jeg har opdaget en for mig ny og spændende haveblog. Lisbeths haveblog beskriver en virkelig gennemtænkt byhave, som er inddelt i rum, og hvor der arbejdes med farver, belægning, udtryk og niveauer. Jeg blev i al fald dybt fascineret. Bloggen suppleres af en hjemmeside, som grundigt beskriver haven, de enkelte rum og tankerne bag. Spændende læsning!

19 kommentarer:

 1. Tak for den fine omtale. Jeg har lagt et link til din blog, som jeg tit besøger. Dejligt at kunne udveksle ideer og tanker om haver og alt det, der er i dem :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak! Jeg glæder mig til at følge dig og din have! Og så opdagede jeg lige, der var gået noget galt med dagens indlæg, så det sidste manglede - det er nu redigeret!

   Slet
 2. Spændende projekt du er i gang med. Og hvor ser haven skøn og velplejet ud. Rigtig god arbejdslyst.
  PS. Thumbs up til marken :-). Mange hilsner Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg savner lidt tørvejr, så jeg kan komme videre, nu er det ved at være nok med den regn!

   Slet
 3. Det ser lovende ud med dine nye bede ☺
  Det er altid flot med de lange kig, og tillige får de haven til at se endnu større ud.
  Godt i fik sået inden regnen igen satte ind!
  God regnvejrsdag til jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også glad for mit lange kig og glæder mig til at hækken får lidt mere pondus, så den er en reel væg langs stien. Det er godt, at der blev sået - så rumsterer det da ikke længere i hovedet.

   Slet
 4. Dejligt at bondemanden fik klaret såningen, mon ikke det bare er vejr til at forkæle ham lidt i dag. Mit projekt ligger i hvert fald stille i dag...har lige tømt 15 mm af regnmålerne, så nu er selv mit sandjord vist snart mættet. Nu glæder jeg mig til lidt tørvejr så 'mine' marker kan blive høstet og jeg kan få nogle nye steder at gå med hundene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ville være skønt at få gang i høsten nu! Men dejligt at det lykkedes at få sået - han er blevet forkælet lidt!

   Slet
 5. Godt der blev både høstet og sået til igen, raps skal sås tidligt har jeg hørt, det blev det så.
  Dit nye bed ser fint ud og med to roser der, bliver det ekstra godt, mon der kommer flere til, der er jo ikke langt til Jas fra dig.
  Lisbeths blog har jeg fulgt fra starten, i dag kan jeg få tid til at kigge på hjemmesiden også, for det regner stadig her hos os.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er lidt tricky med raps, fordi den helst skal sås midt i den største høsttravlhed - det undgik vi så i år pga. regnvejret! Jeg er ret sikker på, der bliver plads til flere roser i bedet - der spøger et par helt lysegule i mit hoved, som jeg så hos Anton. Den ende var en fyldt, engelsk rose Crocus - den anden var en enkelblomstrende - også svagt lysegul, som jeg ikke husker navnet på. Men det var en af de gamle - jeg får nok ikke ro, før jeg har fået fingre i dem! Jeg kunne godt se, at du har været med hos Lisbeth - jeg er glad for, at jeg kom forbi hos hende!

   Slet
 6. Sikke et held at bondemanden tog den ekstra tørn, for hvis vejret er hos dig som her - ja så er det sgu vådt.Spændende med dit nye bed - jeg er vild med kigget ud over markerne, men hvordan holder du dog markvegetation (for at sige det pænt) - og have vegetation adskilt (jeg kan godt se at de bondemand ser ud til at have det godt øje for at holde linjen, men alligevel...) Tak for tip, smutter da lige ind hos Lisbeth.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var godt med den ekstra tørn - han er ellers ikke den, der kører i marken sent, men hvis det skal være, så bliver det gjort! Og ja her er ekstremt vådt igen - jeg er ved at have fået nok! Det er et problem i overgangen mellem have og mark, men dels kører min bondemand meget tæt på - måske lukker han øjnene og håber det bedste?? ;-) - og så håndluger jeg langs den nye hæk. I hjørnerne kan han ikke komme tæt nok på og her gror det lidt til for mig.

   Slet
 7. Flot arbejde af bondemanden :)
  Det ser flot ud med dit nye bed og det lange kig - hvor jeg misunder jer, der har plads (nok).
  Så fint med kigget til marken.
  Jeg har også været inde hos Lisbeth nu, tak for tippet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sjovt, man vil gerne have masser af plads, men jeg kan også nogen gange ønske mig en mindre have, for de kan have sådan en fin intimitet over sig, som jeg er ret vild med. Som jeres eller nu Lisbeths. Det kræver mange planter for at skabe det hos mig - og så er der bare meget græs.

   Slet
 8. Det var godt Bondemanden han tog det lange seje træk, det ser dælme godt ud. Men du er nu altså også ret sej, det er hårdt at grave græs af, men hold fast det ser godt ud. Spændende med dine nye bede.
  Jeg vil da også smutte ind til Lisbeth, herligt når der er nye spændende havebloggere:o)
  God weekend herfra

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja da - vi er et sejt par.... eller noget ;-) Dejligt når det lykkes med en ekstra tørn. Grave græs af er et lidt langsommeligt arbejde, men man kan jo gå og drømme om resultatet på sigt, mens man knokler!

   Slet
 9. Hvor bliver det et flot langt kig du får med de nye bede. Det ser rigtig godt ud. Bliver spændende at følge. Jeg drønede også fluks ind til Lisbeth, og du har ret! Hun er røget på bloglisten. Tak for tippet. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - ja, der er en del spændende læsning hos Lisbeth!

   Slet