søndag den 19. august 2018

Nyt bed

Der er blevet knoklet igennem i haven i denne uge. Det nye bed er blevet gravet igennem i 3 spadestiks dybde - puh, det var hårdt! Jorden var nogen steder stenhård, det var noget af en omgang. Men jeg kom i mål!

Så kom det sjove - det med at plante. Ideen er, at bedet er beplantet med planter, som jeg har i forvejen. Så jeg har været i vores skov og grave små, selvsåede bøgetræer op. De er blevet plantet som hæk i den ene side af bedet. Ligeså fandt jeg 2 rønnetræer i skoven, som er blevet til bedets overstandere.


Her er hæk og træer og dermed den grundlæggende struktur på plads.


Det er havens første indre hæk, og hækken er ret beskeden indtil videre! Jeg håber, det lykkes med mine egen bøgeplanter.

 
Her er bedet fra den anden ende. så er jeg klar til at plante stauder.


De fleste stauder kommer her fra. Det er den ældste ende af mit hvide bed. Der var dog nødt til at ske noget, for den del af bedet ligger i skygge af den store eg, og stauderne trives ikke længere.


Planen er at beholde hortensiaerne Annabelle, de opstammede pil og gøre bedet smallere med en underplantning af lodden løvefod.


Så er bedet plantet til. Dels med stauderne fra den gamle del af det hvide bed, dels af selvproducerede pil og perlekurv samt en ny hortensia Little lime og en eucalyptus.


Jeg er rigtig godt tilfreds. De fleste stauder går igen i bedet på den anden side af græsstien.


Jeg tror, det bliver godt!


Det oprindelige bed kom til at se sådan ud. Jeg har brugt græstørvene fra det nye bed til at lave ny græskant, så bedet blev smallere.


Nu bliver det hele grundigt vandet, og så skal det bare vokse til.


Bondemanden har haft travlt ved drivhuset, og nu er der installeret vandhane!

17 kommentarer:

 1. Det ser fint ud, kreativt med en bøgehæk i bedet og endda dine egne planter. Det må kunne lykkes, det er jo ligesom barrodsplanter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tænker jeg også. For et par år siden gravede jeg 2 meters bøgetræer op i skoven og plantede ved drivhuset - de er alle kommet rigtig fint, så mon ikke også det er muligt her?

   Slet
 2. Jøsses du har da godt nok haft travlt. Spændende med et nyt bed og mon det får lidt vand fra oven. Her er det blevet regnvejr, så ikke mere havearbejde til mig i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Her er det også blevet regn, så det var godt, jeg havde fart på i formiddags, så jeg blev færdig! Det gik ret nemt med at plante, for stauderne skulle bare hentes fra det ene bed over i det andet - det var absolut gravearbejdet, som var værst!

   Slet
 3. Det er da genbrug hele vejen igennem. Helt ned til græstørvene. Og det bliver så smukt! Jeg er imponeret over at du bare lige laver sådan et bed i en fart! Glæder mig til at se billeder næste sommer :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde jo alle planter og kendte dem, for de har stået længe i bedet. Så det var bare med at sætte i gang! Det var nemt at lave sådan et bed med genbrug.

   Slet
 4. Det var ellers noget af et projekt, du lige fik afviklet. Det nye bed ser godt ud, men jeg er næsten mere imponeret over det, du har gjort ved det gamle bed. Det kan ellers være svært at forny et bed, der ikke længere fungerer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, det gamle bed også bliver fint. Det er anderledes end de blandede bede, fordi der færre plantetyper og større flader. Det bliver spændende at se om, det hele spiller, når det vokser til.

   Slet
 5. Hvor ser det bare godt ud :)
  Det er altid dejligt at genbruge de planter man har. Det bliver spændende at følge med i udviklingen af begge bede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg er også tilfreds - jeg glæder mig også til at se, hvordan det udvikler sig.

   Slet
 6. Det bliver SÅ fint, dit nye bed - og bøgeplanterne skal da nok gøre, som de skal. Jeg skal også i gang med spaden, men 3 spadestik? :D Tror jeg lægger noget ovenpå i stedet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, jeg har før sprunget et spadestik over, men ak, min sandjord pakker voldsomt med det resultat, at buske og træer havde meget svært ved at få fat - det tog mange år. Så belært af erfaring tog jeg det hårde slid nu, så håber jeg, de får nemmere ved at få fat. God fornøjelse med spaden!

   Slet
 7. Det er vel nok et rigtig flot bed, du har lavet. Også det gamle bed er blevet fint. Det er en dejlig blog du har, som jeg nyder at følge med i.
  Hilsen Lis 🌸

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak for de pæne ord -det varmer! Jeg synes, det er sjovt at lave nyt, og jeg har en hel del i støbeskeen i år!

   Slet
 8. Hold da op hvor har du knoklet, så var det godt med nyt fodtøj.
  Det bliver da så fint. Prisværdigt at bruge planter udelukkende fra haven - andre - mig f.eks. var sikkert gået ud og havde brugt en masse penge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo også sjovt at købe nyt og spændende! Men nu trængte den gamle del af bedet til en opdatering, og jeg ville gerne supplere det hvide bed med mere hvidt. Jeg glæder mig til at se om, det er lykkedes at skabe sammenhæng ved hjælp af gentagelsen af visse planter.

   Slet
 9. Det ser da bare hammergodt ud, gør det. Sikke et arbejde, men når belønningen ser sådan ud, glemmer man - næsten - den ømme ryg :-)

  SvarSlet