søndag den 6. november 2016

Godt begyndt....

Jeg fik ikke gårsdagens ønske om tørvejr opfyldt - tværtimod! Det regnede i stride strømme hele dagen. Til gengæld trodsede jeg elementernes rasen, til jeg var gennemblødt og lidt til.

Jeg fik afrettet sandet i bunden af drivhuset og begyndt at lægge fliser.
Herregårdsstenene er genbrug fra en terrasse, vi havde tidligere. De har længe ligget stablet på gårdens materialeplads. De skal hentes på den anden side af alle vore bygninger i det fjerneste hjørne af matriklen i trillebøren. De er tunge, jeg kan ikke have ret mange ad gangen, så der skal trilles nogen gange frem og tilbage, før jeg er færdig - til gengæld har jeg ret afvekslende arbejdsstillinger i løbet af dagen...

Jeg håber at kunne fortsætte arbejdet i dag, først skal hele familien dog ud og samle ind til Dansk Flygtningehjælp. Det gjorde vi også sidste år, hvilket var en kanonoplevelse for os alle fem. I tilgift opdagede jeg nogle smukke og fantastiske haver i lokalområdet, som jeg ikke anede eksisterede. En enkelt af dem fik jeg mulighed for at besøge efterfølgende - det var en skøn have også ved nærmere eftersyn. Så jeg håber på en ny rute i år og flere frynsegoder i form af smukke haver!

Vi havde også et familieprojekt i går i haven. Alle mand af huse og ud i regnvejret - nogen under protest, men ud kom de. Årets første og formodentlig største indsats i projekt blade. Vi fik revet plænerne rene for de værste dynger af blade - der var mange. Nogen kom i bedene, men de fleste blev kørt væk.
Vi har 2 træer, som især er leveringsdygtige i massive lag af blade: egetræet midt i plænen og ahornen på legepladsen. Egetræets blade bliver ikke formuldet på en vinter, de er så tykke og seje, at det tager flere år. Men de er smukke, og de luner i bedene. Her er det det hvide bed med dyne.

I dag er det trods alt tørvejr indtil videre, men der er ikke meget lys over land. Haven har stadig lidt farve, og der er en helt særlig stemning. Jeg er slet ikke klar til vinter, der er løg, som ikke er lagt, og jeg vil gerne nå at klippe stauder ned - og de truer med sne og frost i næste uge. Det plejer dog, at lykkes alt sammen, så mon ikke det også gør det i år?

18 kommentarer:

 1. Du er godt nok sej at arbejde til du bliver gennemblødt. Jeg kan slet ikke forstå, at I kunne rive blade sammen i blæsevejr, men det går måske, når det er ud i bedene. Selv uden solskin ser det stadig fint ud derude.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi havde faktisk slet ikke blæsevejr - kun regn, så der kunne sagtens rives blade! Det var ikke engang specielt koldt, men uf, hvor blev vi våde! Det var godt at putte lidt i tæpperne, da vi kom ind.

   Slet
 2. Jeg kan sagtens følge din fornemmelse af hastværk, inden vinteren for alvor sætter ind. Søndagen ser dog ud til at blive en smule mere tør end igår, så mon ikke du kommer et stykke længere i projektrækken. Godt klaret at få alle mand af huse til bladindsamling, har du aldrig overvejet at lave bladmuld i sække? Rigtig god indsamlingstur idag. Håber I får godt med penge i bøssen og du måske spotter nogle skønne haver. God søndag til dig. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke overvejet bladmuld i sække - jeg ved slet ikke, hvad det er? De blade, som ikke røg i bedene, røg på den store kompost via skovlen på traktoren. Og bondemanden kørte mange gange med fuld skovl, så der burde være grundlag for lidt kompost. Indsamlingen i år var præget af rigtig mange, som ikke var hjemme, desværre. Men ligesom sidste år giver 98% af dem, vi træffer hjemme, en skilling - så vi synes, vi havde en fin runde, selvom det regnede temmelig meget undervejs. Jeg nåede også en lille omgang med fliserne i drivhuset, så nu er jeg et skridt længere.

   Slet
 3. Der var godt nok vådt i går, kan se vi fik 16 mm og der står vand i sumpbedet.
  Fint at I trods alt fik lavet noget, jeg valgte at blive inde selvom der stadig er meget jeg gerne vil nå i haven.
  Er det meningen at der skal være fliser i hele drivhuset? det har vi og det er vi glade for.
  mvh
  Lene Bedstemorshave.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har valgt, at der skal være fliser i hele drivhuset, der er vist for og imod. Men jeg vil også gerne bruge huset til lidt ophold, og det virker ligesom mere hyggeligt med fliser over det hele. Jeg drømmer om store krukker på hjul, så der nemt kan flyttes rundt, men det er vist kun på drømmeplanet - endnu!

   Slet
 4. Du er for sej, jeg kan stadig huske hvor tung det er at køre sten, også selv om de ikke er ret store. Jeg kunne have 10 på trillebøren husker jeg. Men at du gør det i regnvejr er da endnu sejere.
  Her har der været en og samle ind, godt det ikke er regnvejr i dag så i ikke skal gå ind i regnen.
  Du er ikke den eneste ser sukker over vejret og ikke har fået lagt løg endnu, men vi når det jo nok som du siger :o)
  Hvordan fik du dog alle mand ud af huset og rive blade sammen i det vejr ? det må siges at være en bedrift i sig selv.
  Rigtig god søndag, du er vel igang med belægningen :o) jeg glæder mig til at se det færdege resultat.
  kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi havde desværre også regn til indsamlingen, men vi havde en landrute, så meget af tiden kunne vi lige få varmen i bilen igen! Til gengæld var det næsten tørvejr her sidst på eftermiddagen, så jeg fik taget et nøk mere med fliserne - så det går fremad. Ja, de sten er bare tunge... Vi forsøger at lære vores børn at sætte pris på fælles arbejde - det er sjovere, og det går absolut meget hurtigere. Det går ikke altid uden sværdslag at få dem i sving, men vi vil det, og bagefter synes de jo, at det var ok og hyggeligt.

   Slet
 5. Hej Frede.Det ser bare godt ud med dine sten..........men sikke et arbejde med at slæbe dem til drivhuset.Dine bede ligner dem jeg også viser.Men måtte selv rive alle de våde blade sammen.Og her er det mit store kirsebærtræ der leverer alle bladene.
  Godt at dine børn hjalp til.Her kom også en indsamler medens jeg gik i haven.
  Fortsat god arbejdslyst med dine sten........glæder mig til at det færdige resultat.God søndag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er skønt at være flere til arbejdet, og godt at løfte i flok. Jeg nåede lidt mere her i eftermiddag i drivhuset, så lidt fremad går det, så må vi se om kong vinter sætter en stopper for det, eller om vi kan komme lidt videre i løbet af ugen.

   Slet
 6. Jeg er slet ikke klar til kulde og vinter, jeg mangler meget i haven! Det er en smule stressende, men også bare en tilstand jeg må acceptere. Så må jeg starte hvor jeg slap til februar igen ☺️ God søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Og ved du hvad? Der er ikke ret længe til februar! Jeg tænker ligesådan, det bliver jo havetid igen - men løgene vil jeg nu gerne have i jorden nu....

   Slet
 7. Det bliver fint med genbrugsgulvet i drivhuset. Jeg synes der er en særlig glæde ved at genbruge det man har, også selv om der er arbejde ved det.
  Her har vi også revet blade af plænerne, uha hvor har vi dog mange blad, det blev til rigtig mange store læs på havetraktorens vogn.
  Du skal nok nå det hele.

  Kærlig hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det glæder os mit genbrugshjerte, at de fliser kommer til ære og værdighed igen. Faktisk opdagede jeg også en stak 40x40 fliser på materialepladsen, for slet ikke at snakke om en bunke paller.... Og det giver jo stof til planer! Ja bladene må væk, selvom det er et stort arbejde - godt med motorhjælp!

   Slet
 8. Kære Frede. Det er simpelthen godt gået, at knokle på i regnvejret! Bare tanken om det tidspunkt hvor gennemblødningen begynder, det kolde vand som siver ind i nakken.. Genbrug er godt! Det er lidt som om, at fornøjelsen bliver lidt større, hvis kontoen ikke er helt lænset.. Det kan til tider hjælpe, at lokke med varm cacao til de yngre medlemmer af familien... :-) Her til aften har jeg haft junior med i haven, så han kunne hjælpe med lygten og få pakket de sidste planter og træer ind i blade og halm, så kulden ikke kunne ramme dem for hårdt, så de overlever.. Rigtig god fornøjelse med orangeriet, du kan godt glæde dig til der er glas i, og kaffen kan nydes i tørvejr :-) Kærligst Merete

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, bestikkelse går vi ikke af vejen for, når de yngre skal ud! Ja, genbrug er godt på mange måder, det giver bare mening! Dejligt, at få pakket guldet lidt ind, så du også kan have glæde af det næste år!

   Slet
 9. Hvor er du sej at knokle sådan i regnvejret, men du vil selvfølgelig gerne videre med drivhus projektet. Jeg er nu imponeret over at du selv henter og lægger belægningssten, her i huset er det mandens arbejde.
  Kan lige forestille mig hvordan du måtte agere for at få alle mand af hus til opgaven med bladene - hi,hi.... men godt og veludført arbejde belønnes sikkert - bedene er i hvert fald glade for det.
  Fortsat god arbejdslyst :) Selv er jeg heller ikke i mål, vi mangler at samle blade (fra offentligt rum) til at dække rosenhækken mod vinterfrost - vi har slet ikke blade selv i de mængder du har.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt lide arbejdet med stenene, så længe det ikke driller for meget og målene passer! Det er slet ikke manden, det med sand, som skal afrettes og vaterpas i tide og utide, men heldigvis vil han gerne hjælpe med alt det der kræver muskel- og motorkraft :-)og så var det også ham, der stod for det med bladene på plænen og mandskabet til det!

   Slet