lørdag den 3. november 2018

Klargøring til vinter

Så blev det november - i dag har der været sol og rimeligt mildt, så det blev til et par timer i haven. Der er altid nogen ting, som skal på plads, inden det bliver rigtig vinter. Selvom jeg som regel ikke holder rigtig pause, fordi jeg altid kan finde småprojekter i haven at gå i gang med, så er der alligevel nødvendigt med visse tiltag.


Krukken, som står som blikfang i den ene ende af det lange kig, er kommet ind. Den har stået her under magnoliaen hele sommeren og gjort det godt. Den kommer helt sikkert herud igen næste år.


I min bitte-lille køkkenhave har mine artiskokker fået vinterfrakke på i form af halm og en presenning - jeg håber, det er nok, det kunne være skønt at overvintre dem.


Dahliaerne er også blevet puttet. En masse halm, 2 vintermåtter og en presenning. Det er spændende om, det er nok. Sidste år prøvede jeg for første gang at lade mine dahliaer blive i jorden med moderat succes. Nogen af dem kom aldrig igen, mens lidt over halvdelen overlevede. Så i år har de fået lidt mere dyne på, så krydser jeg fingre imens!


Jeg har flyttet lidt stauder, og da trillebøren ikke var fuld, begyndte jeg at samle op under birken. Den har tabt en pæn portion af sin paryk - store grene var faldet ned på græsplænen under blæsevejret. Trillebøren blev fyldt godt op.


Ved pergolaen er der forsat gang i roserne. Op ad stolpen er det Climbing Iceberg og bagved 'bunddækkerosen' Aspirin - den er blevet pæn høj i år.


Da der var ryddet op, og solen var ved at gå ned, satte jeg mig ned i drivhuset med lys i stearinlysene og kaffe i koppen.


Det blev en smuk stund.


Det er godt at lade roen sænke sig og bare være.


I morgen tænder vi også lys for dem, vi savner - det er Allehelgens-søndag.


16 kommentarer:

 1. Det ser ud til at have været en dejlig havedag. Jeg har været til guldbryllup, så kun et par timer i haven i formiddag. Mine georginer er heller ikke begejstrede for at overvintre i jorden. Vi prøver et år mere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lyder fint med guldbryllup - det er mange år! Vi krydser fingre for vores dahliaer!

   Slet
 2. Flot krukke !
  Ville ønske at mit drivhus også så så ryddeligt ud og med hyggeplads til en kop kaffe, men vinfylder drivhuset med krukker og andet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen, tingene skal jo være et sted! Jeg har god plads, så drivhuset bliver friholdt til hygge i vinteren, men det er nu også smart til opbevaring.

   Slet
 3. Det ser både smukt og hyggeligt ud, Aase!
  Da jeg overvintrede mine georginer nede på Vadekærgård, overlevede de stort set allesammen to år i træk. Andet år havde jeg endda droppet halmen og kun dækket med vintermåtter. Mon det har at gøre med hvilken slags jord de ligger i ...? Til foråret vil jeg lave georginebed her på Ravnegård, og så håber jeg at de kan overvintre, for jeg er ikke så god til at tage dem op om efteråret. Nu afventer jeg spændt overlevelsesraten hos dine georginer :-)
  God søndag til dig!
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Nogen vintre overlever dahliaerne uden ret meget dækning, og vi har haft en del milde vintre. Men sidste år var det først meget vådt, og dernæst forvandlede det sig til en dybfryser over lang tid - i al fald her. Men jordforholdene har helt sikkert også noget at skulle have sagt. Jeg håber også, overlevelsesraten bliver bedre i år - det der med at grave op og gemme lykkes heller ikke altid for mig.

   Slet
 4. Når jeg ser billedet af din rose foran huset, kan jeg slet ikke forstå, at det er november og ikke juli :-)
  Det ser godt ud med dine overdækninger. Lad os håbe, at vinteren bliver kort og fyldt med lunende sne.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaaa, sne vil være godt. I al fald i haven, men ikke på vejene! Det er imponerende med roserne - de lyser op!

   Slet
 5. Det ser da ud som om du er godt forberedt på vinteren, og så er det jo herligt at nyde aftenstunden i drivhuset med lys og kaffe. De mange birkegrene er gode at lave kranse af, så de behøver ikke komme på komposten.
  Og ja, Allehelgen, det er noget andet end Halloween selvom udgangspunktet er det samme.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg bruger også mængder af birkegrene i kranse - og jeg har så rigeligt af dem, så de her blev kørt på komposten! Jeg foretrækker Allehelgen - Halloween forstår jeg ikke rigtig - mine børn synes jeg er håbløs :-)

   Slet
 6. Det er dejligt lige, at få lavet de sidste ting inden vinteren.
  Flot krukke og hvor ser det hyggeligt ud i drivhuset.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er stadig noget at give sig til, men overdækningen er nødvendig - resten er noget 'kan' - og det er dejligt at have det vigtigste på plads!

   Slet
 7. Åh ja, hvem der bare var i gang med efterårsoprydningen i haven...den ligner noget, der er løgn...men da jeg havde rygbøvl i efterårsferien, venter jeg lige en uge mere, før jeg belaster den med havearbejde....så håber jeg bare på tørvejr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lyder ikke rart med rygproblemer - jeg forstår godt du lige trækker den lidt - 'better safe than sorry'.

   Slet
 8. Efterårs oprydningen er noget senere her end det plejer, men jeg har da fået alt mit pynt ind.
  Hvem der bare havde så smuk en udsigt som du har i drivhuset, det må være balsam for sjælen at sidde der og bare sidde med en varm kop kaffe.
  Masser af hilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør godt at sidde i drivhuset og drikke sin kaffe - udsigten er dejlig på alle tider af året.

   Slet