lørdag den 20. juli 2019

De klæ'r hinanden


Lige nu er der meget, som blomstrer i haven. Man gør sig umage for, at naboer passer sammen i farve, struktur og størrelse. Nogen gange lykkes det - andre gange ikke. Det er et evigt sammenspil af mange faktorer, og selvfølgelig ens evne til at sammensætte planter, som klæ'r hinanden.  
 
Her er i al fald 2, som spiller rigtig godt sammen. Den røde hyld med de fligede blade og den kraftige, lyserøde rose Bonica 82. De står i det nye staudebed og pepper hindanden op.
 
 
Her er det en overvintrende kæmpe verbena foran de nærmest pinke dahlia. Det er et lidt tilfældigt, men vellykket møde.
 
 
Lilla hestemynte i en farve, som rammer præcis nuancen i midten af den lyserøde floks bagved. Hestemynte er en herlig staude. Nem, kraftig og sjov med sin springvands blomst. Den fås, ligesom floksen, i mange farver.
 
 
Disse 2 er også fine sammen, de gror i samme stativ. Den ene er en grøn/hvid clematis og den anden en ferskenfarvet rose. Clematisen blomstrer først, rosen kommer derefter og står fint sammen med frøstanden fra clematisen. De er et godt makkerpar.


Her møder vi hvid knap og eukalyptus i det hvide bed. Den blågrå farve er så fin til de hvide knapper. Desværre er succesen vokset mig over hovedet her, for den eukalyptus er da gået helt amok i vokseiver. Den er blevet meget høj og stor, så jeg er nødt til at flytte den, den er for voldsom i det smalle bed.
 


Vi skal også have et eksempel fra flammebedet. Daglilje, solbrud og fredløs i et godt naboskab. Fredløs er en lidt ugleset staude nogen steder - den er meget ivrig og skal holdes i kort snor - og så er den skrap gul! Men er man efter den og kombinerer den med de andre skønheder, synes jeg, den gør det rigtig godt.


Sidste eksempel er et offer for tilfældigheder. Det er en selvsået lime tobaksblomst og en af de rent hvide stauder, som jeg ikke husker navnet på. Kompagniskabet er dog ganske vellykket.
 

2 kommentarer:

  1. Nogle gange er man heldig og få dem sat rigtig sammen, andre gange sørger de selv for den rigtige kombi. Jeg er ikke til den gule fredløs, det bliver for meget.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan godt huske, at du ikke er til fredløs, der er vist mange, som har det som dig :-)

      Slet