lørdag den 16. juli 2016

Skønt i grønt

Jeg er meget glad for blomster i haven! Men faktisk er jeg lige så glad for det grønne! Jeg elsker variationer af det grønne - farverne, strukturen og størrelsen på bladene. Så nogen steder i haven er det ikke blomsterne, som spiller førsteviolin - da er det hele orkesteret af det skønne grønne, som får lov at spille - og så får en enkelt blomst lov at trutte i et lille horn ind imellem!

Vejret denne sommer har været godt for det grønne - det strutter gør det! Og jeg nyder synet af det.

Bedet ved vejen er et eksempel på det. Her er der bergenia, en lav acer, forskellige hosta, græs, buskbom, hortensia, ene og nordens oliven, pilebladet pære.

Her ses lidt mere af bedet: flere hosta, blåbær, ceder, broget vedbend og sankt hans urt.
Faktisk er her også en hel del lyserøde løjtnantshjerter, perlehyacinter, hyacinter, asters, allium og lige nu solhat på spring.  Men kun som farveklatter én ad gangen.

Det er et bed, som vi kan se fra terrassen og stuen - det har ikke wau!-effekt, men altid skønt, smukt og roligt at se på.

Jeg ville ønske sankt hans urt altid stod sådan i knop - de er så smukke! Her står de som kant i det nye staudebed ud mod græsgangen bagved bedet, for det behøver jo ikke være et helt bed med hovedsageligt grønt, at gentage det grønne er også smukt - jeg glæder mig, til de her bliver lidt større, så effekten bliver tydeligere, men allerede i år er det et syn, jeg nyder.

Et andet sted hvor det er grønt i grønt - også her med sankt hans urt. Denne gang med hængpil i et smalt bed langs min eneste flisebelagte sti i haven - fra fordøren til terrassen.

Følger man stien rundt om hjørnet til fordøren er der også et grønt bed ud mod gårdspladsen. Det vender stik nord, alligevel er her frodigt. Her er rhodedendron, søjle stedsegrønt (jeg ved ikke, hvad de hedder), hosta, efeu og vinca.

På den anden side af flisestien inde i haven står min store elskede vandgran, som står alt for tæt på huset... Her bliver der også arbejdet med de grønne farver og strukturer. Den krybende ene snor sig rundt om den ru og trevlede stamme, mens alunrod med de runde blade tager resten af pladsen. Bagved er der en formklippet kvæde og allerbagerst den mørke klokkebusk. Vandgranen, den krybende ene og kvæden stod her, da jeg giftede mig til haven for mange år siden, så det er skattet arvegods.

6 kommentarer:

 1. Dejlige grønne partier du har rundt omkring. Grønt er bestemt ikke bare grønt der er netop så mange nuancer og med forskellige bladformer og en enkelt farveklat kan det blive rigtig spændende.

  SvarSlet
 2. Det er jo det sjove ved det grønne. Det er jo netop ikke bare grønt, som Rita skriver. Der er jo utallige nuancer af grønt...og så kommer bladformerne oveni...og nogle af dem er brogede, med hvide eller gule pletter...

  Synes dit store bed er meget fint. Grønt er meget beroligende for øjnene.

  Da jeg anlagde forhaven tænkte jeg også en del over, at den gerne skulle være nogenlunde pæn hele året. Stierne giver lidt struktur - også om vinteren, håber jeg. Jeg har min buksbomkugle der...og så en hel del heuchera og hosta. Hostaen forsvinder jo om vinteren, men heucheraen står der hele året...godt nok er den pænest om sommeren, men... :) Min jerntipi får også lov at blive stående til vinter...ligesom vandpumpen (selve den soldrevne pumpe tager vi dog op, da vi ikke er sikre på den kan klare frost.)

  SvarSlet
 3. Hej Frede.Dejligt indlæg om alt det grønne,som jeg også er meget glad for.
  Flot bed du viser.........og Sct.Hansurt er jeg også glad for.
  Dejlig variation i både facon og farve.Og en stor fordel er jo også at man kan glæde sig over det meste hele året.
  Synes de høje ligner mine thuja.
  Er selv ved at lave et langt indlæg til i morgen,fra min tur til London og Hampton Flower Show.
  Godaften Knus Jette

  SvarSlet
 4. Kære Frede Det er skønt skue med alt det grønne, wau for et flot bed. Det er fantastisk med den variation man få med de forskellige former. God weekend knus Tina

  SvarSlet
 5. Skøn frodig og behagelig rundvisning i nogle af de lækre bede. Det ser så godt ud med alt det grønne!

  SvarSlet
 6. Kære Frede. Tanken om et stykke musik, der fremhæver havens grønne farver, åhhhh jeg er allerede på en rejse. Det er lidt som at male i forskellige farver, hvor den ene farve fremhæver den anden. Jeg er vild med alle dine grønne farver, som er så forskellige. Alle de forskellige former og faconer, både buske, planter og træer det er dybt inspirerende at se. Tak for kig :-) Kærligst Merete

  SvarSlet